CRIZA LOR NE DEZBINA, 1 MAI NE UNESTE!

Criza lor ne dezbină, 1 mai ne unește !

Ziua de 1 mai a fost marcata pentru prima data la nivel international in 1890, prin demonstratiile muncitoresti pentru revendicarea zilei de munca de 8 ore si comemorarea muncitorilor anarhisti din Chicago, condamnati la moarte si executati. Acestia fusesera arestati in urma unor proteste pentru reducerea orelor de munca, care au avut loc pe 4 mai 1866 in piata Haymarket. 1 mai a devenit, astfel, ziua solidaritatii internationale impotriva exploatarii si represiunii.

In urma cu 2 ani, o initiativa de celebrare critica a celor 120 de ani de miscari muncitoresti a adus impreuna la Biblioteca Alternativa din Bucuresti studenti si tineri lucratori din sistemul privat, public si non-guvernamental pentru a reflecta asupra schimbarilor economice locale si globale si a posibilitatilor de organizare anticapitalista http://biblioteca-alternativa.noblogs.org/post/2010/04/06/1-mai-120-de-ani/
Acum, la doar cateva luni de la protestele anti-austeritate, impotriva guvernului si presedintelui din luna ianuarie, cand Piata Universitatii a redevenit simbolul luptei politice a oamenilor din cele mai diverse categorii sociale, discursul miscarilor civice, ecologice si anti-privatizare post-ianuarie 2012 este prins din ce in ce mai mult in cadrul limitat al “unitatii nationale” in detrimentul solidaritatii regionale – est europene si balcanice, ale carei premise asteapta sa fie discutate public si in cadrul miscarilor populare din Romania. Prin insasi semnificatia sa istorica, ziua de 1 mai este un moment al solidaritatii sociale, prilej de a redescoperi ceea ne uneste dincolo de granite, state-natiune, crize si razboaie care ne dezbina. Va invitam, asadar, la marcarea acestui moment prin cateva activitati :

* Luni 30 aprilie ora 18.30 la Biblioteca Alternativa (str.Episcopul Radu nr.17) – lansarea revistei “ANARHIA”.
Publicatia trimestriala Anarhia este un proiect independent ce urmareste, printe altele, recuperarea practicii si teoriei social-revolutionare in peisajul local si valorificarea istoriei miscarilor muncitoresti din regiune prin republicarea de eseuri, biografii, reportaje tematice, dar si articole de opinie pe teme de actualitate politica, precum si traduceri, interviuri cu membri ai comunitatii internationale anarho-sindicaliste.
Din cuprins :
– Panait Muşoiu şi Revista Ideei
– Principiile sindicalismului revoluţionar
– Economia şi societatea participativă: O nouă viziune economică şi socială
– În memoria lui Ştefan Gheorghiu
– Autogestiunea: concediază-ţi şeful
si altele..

* Marti 1 mai ora 12.00, Piata Universitatii, la TNB. Atelier public: scriem pancarte pentru protestul de 1 Mai.
In urma cu cateva saptamani, o parte dintre tinerii ce au inghetat saptamani la rand in luna ianuarie in Piata Universitatii au initiat o adunare publica saptamanala : “Sa fie Agora !”, care invita oamenii la discutii pe teme sociale. In acelasi spirit al democratiei directe radicale si al participarii politice, vom discuta si vom pregati efectiv protestul social de 1 mai in spatiul public. Asadar – Imaginatia la putere !  Veniti cu idei si eventual ceva materiale de pancarte. Stofa pentru banere si vopsea acrilica aducem noi.

This entry was posted in Evenimente. Bookmark the permalink.