1 mai – 120 de ani

toate activitatile vor avea loc la Biblioteca Alternativa. click aici pentru localizare

Ziua de 1 mai a fost marcata pentru prima oara la nivel international in 1890, prin demonstratiile muncitoresti pentru revendicarea zilei de munca de 8 ore si comemorarea muncitorilor anarhisti din Chicago, condamnati la moarte si executati. Acestia fusesera arestati in urma unor proteste pentru reducerea orelor de munca, care au avut loc pe 4 mai 1866 in piata Haymarket. 1 mai a devenit, astfel, ziua solidaritatii internationale impotriva exploatarii muncitorilor si represiunii autoritatilor.

In Romania aceasta zi a fost celebrata in cercuri socialiste restranse incepand cu 1890,  insa extinderea la scara larga a acestui eveniment nu s-a produs ca urmare a initiativelor muncitoresti, ci paradoxal, prin mobilizare fortata de sus in jos, astfel fiind deturnata semnificatia originara a acestei zile. Atat regele Carol al II-lea cat si regimul national-comunist au pus aceasta traditie a manifestatiilor pentru emanciparea muncitorilor in serviciul propriei dictaturi, prin orchestrarea de parade si defilari.  Dupa 1989, ziua de 1 mai a  devenit o alta zi “libera”, lipsita de orice semnificatie politica. Cele cateva tentative ale unor partide politice de a sarbatori aceasta zi s-au redus la muzica, mici, bere si discursuri demagogice aplaudate.
La aniversarea a 120 de ani de la primele proteste de 1 mai, vom vorbi despre realizarile si esecurile miscarilor muncitoresti si  continuitatea exploatarii. Vom aduce in discutie auto-organizarea, modelele economice alternative, tinand cont de conflictul reformism-radicalism din cadrul miscarilor sociale.

Cele 5 ateliere de pe parcursul lunii Aprilie se vor axa pe:

•    O intelegere mai buna a problemelor economice si a politicilor guvernamentale care ne afecteaza pe toti in egala masura.

•    O prezentare a experientelor cotidiene si a barierelor economice si legislative intalnite de grupurile sociale defavorizate

•    Discutii despre miscarile sociale regionale si internationale si relevanta acestora pentru

contextul local.

Vom incheia, pe 1 mai, invitand participantii la ateliere si toate persoanele interesate la o actiune in spatiul public.

This entry was posted in Evenimente. Bookmark the permalink.