RECOMANDARI

Catavencii, revista misogina pe care n-o citesc nici mamele lor!

—————————————————————————————————–

26 & 27 Mai 2012, Ora 19.00
subRahova (Spațiu de Artă Contemporană)

str. Sg. Nuţu Ion nr. 2 (intersecţia 13 Septembrie cu Sebastian,în curtea RECOM;
linii RATB: 226, 122, 385 – staţia Sebastian)

Echipa proiectului Teatrul SubPământ. Valea Jiului după 1989 vă invită la Premiera spectacolului “Sub Pământ”

Teatrul SubPământ. Valea Jiului după 1989
este un proiect de observație și analiză a existenței cotidiene a unor comunități afectate decisiv de schimbările politice și sociale care au avut loc începînd cu anii ’90. Proiectul își propune să documenteze situația economică, viața și munca minerilor în post-socialism.

Teatrul SubPământ este un proiect de reconstrucție performativă a poveștilor-document care fundamentează istoria comunităților din Valea Jiului, aflate la limita dintre supraviețuire, migrație, dispariție și posibilă reconstrucție.
Spectacolul
Sub Pământ are la bază o cercetare în Valea Jiului, coordonată de Mihaela Michailov (dramaturg), Vlad Petri (fotograf), David Schwartz (regizor). Cercetarea a avut mai multe direcţii – ateliere, discuţii libere şi interviuri cu mineri, soții de miner, cu pensionari și copii, cu paznici de mină, lideri de sindicat, oameni care trăiesc din furtul de cărbune.

Sub Pământ este un spectacol-arhivă de povești-mărturii ale unor comunități pe cale de dispariție. Spectacolul îşi propune revalorizarea poveştilor, a problemelor şi culturii unor categorii sociale deseori ignorate în teatrul românesc de după 1989: comunităţile muncitoreşti.

În luna mai, au loc 2 reprezentaţii ale spectacolului în Bucureşti, la  Spațiul de Artă Contemporană SubRahova (26, 27 mai).

În perioada 10-18 iunie, spectacolul se va juca în 6 oraşe din Valea Jiului: Petrila, Petroșani, Aninoasa, Vulcan, Lupeni, Uricani.

După fiecare reprezentație, va avea loc o discuţie cu publicul, ca parte integrantă a spectacolului.

La toate reprezentaţiile spectacolului intrarea este gratuită.

Echipa proiectului: Alice Monica Marinescu, Katia Pascariu, Alexandru Potocean, Andrei Șerban, Bobo Burlăcianu, Adrian Cristea, Vlad Petri.
Coordonatori:
Mihaela Michailov şi David Schwartz.

Contact:

Mai multe informaţii pe: www.teatrusubpamant.wordpress.com

Teatrul SubPământ. Valea Jiului după 1989 este un proiect finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.

 

Forumul Social CriticAtac

CE OPTIUNI AVEM?

Bucuresti / UNAgaleria – Str. General Budisteanu nr. 10* / 25 – 26 noiembrie 2011

Criza economica ce a cuprins lumea incepind din 2008 a atins azi nivelul politic intr-o maniera imperativa, iar Romania nu face exceptie. Privite, de o parte a spectrului ideologic, drept gesturi anarhiste marginale, iar de cealalta parte, ca justa reclamare, de catre cei multi, a dreptului la o viata demna, manifestarile populare recente pun sub semnul intrebarii fundamentele si consecintele pe termen lung ale politicilor economice si sociale actuale. O noua abordare prinde contur, punind fata in fata piata concurentiala si economia bunurilor comune intr-o democratie reala.

Dominata, aproape 20 de ani dupa Revolutie, de discursul lipsei de alternativa electorala si, prin extensie, politica, tranziţia romaneasca asteapta acum un raspuns al stingii la necesitatea revendicarii egalitatii drepturilor, egalitatii de sanse si participarii politice. O alta tranzitie, plurala, poate fi propusa de jos in sus. In Romania exista miscari si initiative independente, initiative sindicale sau de activism social, care pot pune bazele unor viziuni si practici politice diferite, care sa revigoreze institutiile economice, juridice, sociale si culturale. Aceste viziuni si practici trebuie sa-si gasească locul in dezbaterea publica si in politica institutionala.

La un an de la lansarea sa, CriticAtac va invita la prima intilnire a ceea ce-si doreste sa devina un forum pentru dezbaterea optiunilor alternative de stinga, in locul si momentul in care ne aflam.

Lista participantilor la grupurile de discutii e deschisa si va rugam sa scrieti organizatorilor pentru sugestii.

Program / Detalii

—————————————————————————————————–

Vineri 11 noiembrie 2011 in clubul Underworld din Bucuresti (strada Coltei 48), comunitatea Do It Yourself prezinta :

“If I can’t Dance it’s not my Revolution”

NO SIN (Thessaloniki, GR) – garage/punk anarcho dansant
http://www.youtube.com/watch?v=2JXYq-rsSRg
http://www.last.fm/music/No+Sin
http://www.myspace.com/thenosin

COERCION (Bucuresti) – punk/hardcore angajat
http://www.myspace.com/coercionct

Inainte si dupa concert, dansam ca pe vremuri. In meniu: ska ska ska!, mod, reggae, 60’s marca Cosmin

Intrarea – 10 lei

—————————————————————————————————–

Conferintele Societatii Romane de Antropologie Culturala vor avea loc in Bucuresti, la Casa Universitarilor in perioada 22- 25 septembrie. Tema ascestui an: The Material Culture – (RE) Turn in Anthropology: Promises and Dead-ends.
Pentru cei interesati, programul detaliat al prezentarilor este aici:
http://www.antropo.ro/programSACR2011.pdf

—————————————————————————————————–

Marsul Panaramelor/SlutWalk Bucuresti

DE CE
In Romania are loc un viol la 4 ore, conform unor statistici ale Politiei Romane. Neoficial cazurile sunt mult mai multe, pentru ca victimele nu indraznesc sa raporteze agresiunea de teama de a fi judecate, blamate, moralizate.
Agresiunea stradala este continua.
Femeile sunt agresate verbal si fizic oriunde: pe strada, la metrou, acasa, la scoala, la locul de munca. Nu credem ca exista femeie din Romania care sa nu fi cunoscut acest tip de violenta.
Apelative precum pitipoanca, lelita balcanica, curva, panarama, tarfa, parasuta, tiganca imputita, papusa, pisi, fac parte din cotidian si suntem obligate sa le suportam.
Blamarea victimei este o practica generalizata, adanc inradacinata in mentalul colectiv. “Majoritatea femeilor agresate pe strada si-au provocat agresorii cu un comportament de pitipoanca si un caracter de lelita balcanica, ar trebui sa fie atente cu cine umbla si cu cine intra in vorba, nu sa dea buzna la politie ca au fost violate” – a declarat Prof. Univ. Dr. Tudorel Butoi, expert criminalist, intr-o declaratie oficiala la Realitatea TV in 2010.
Suspiciunea cu care sunt privite victimele violentelor sexuale si blamarea la care sunt supuse creeaza un climat care incurajeaza agresorii.
Sunt violate femei in varsta de 80 de ani si fete de 12 ani. Adica mame, surori, vecine, prietene, sotii, bunici, fiice. Acestea sunt “pitipoancele” noastre.
Este foarte frecvent violul comis de partenerii de viata, de colegi, prieteni, cunoscuti. Imediat se infiripa indoiala. “Si-a meritat-o”. Sigur a facut ea ceva.
Ne-am saturat sa vedem cum agresiunile sexuale sunt trecute cu vederea. Suntem furioase pentru ca victimele acestor agresiuni sunt invinovatite, aratate cu degetul. Ne dorim sa avem alaturi de noi cat mai multe persoane si organizatii pentru a lupta impreuna impotriva agresiunilor sexuale asupra femeilor de orice ocupatie, statut economic sau social, etnie, orientare sexuala, varsta si abilitate; sa luptam impotriva utilizarii modului in care te imbraci drept de criteriu care ne imparte in bune si rele, in serioase si usuratice, in accesibile si inabordabile; sa denuntam incorectitudinea, iresponsabilitatea si lipsa de implicare a institutiilor care, in loc sa ajute victimele agresiunilor sexuale, le supun unor noi agresiuni si umilinte, in mod direct sau prin indiferenta, necooperare si prin aruncarea unei parti din vina pe umerii lor.
Victimele agresiunilor sexuale nu sunt vinovate. Punct. Indiferent de cum arata, cu ce sunt imbracate, la ce ora se plimba noaptea, de unde sunt si cum sunt ele ca persoane.

MANIFEST, detalii

————————————————————————————————————————

VINERI 16 SEPTEMBRIE IN CLUBUL UNDERWORLD (STR. COLTEI 48), Conspiratia do it yourself prezinta :
LA SOCIETE ELLE A MAUVAISE HALEINE [anarchopunk – Franta]
http://lasocietepue.propagande.org/
http://lasocieteelleamauvaisehaleine.blogspot.com/

ZE REVENGERS [post punk – Franta]

http://www.dogmazic.net/Zerevengers

————————————————————————————————————————

SPACE CAMP MOLDOVA 2-7 IULIE 2011

Recomandam celor interesati de forme alternative de cultura si de trai in comun, de crearea de spatii libere si comune o tabara internationala intr-un loc pitoresc din nordul Moldovei.

http://spacecamp2011.wordpress.com/

contact : spacecamp@posteo.de


 

 

————————————————————————————————————–

Gay Fest si Marsul Diversitatii/Gay Pride 2011

GayFest este expresia mişcării pentru drepturi civile a persoanelor LGBT, o manifestare care combină activismul politic (marş, dezbateri) cu activismul cultural (spectacole de teatru, proiecţii de filme, expoziţii).

GayFest este o acţiune proactivă prin care atragem atenţia asupra drepturilor pe care persoanele LGBT (lesbiene, gay, bisexuali, persoane transgender/transsexuali) le au.

GayFest este un eveniment cultural, un moment de afirmare a culturii LGBT, un fenomen aparte, bine conturat şi care evidenţează prin teatru, filme şi fotografii, valorile comunităţii LGBT, demonstrând că lesbienele, gayi, bisexualii şi persoanele transgender/transsexuali trăiesc, muncesc, iubesc şi se confruntă cu aceleaşi probleme ca şi heterosexualii. În acelaşi timp însă, adesea se confruntă cu o discriminare nedreaptă. mai multe

…………………………………………………………………………………………………………………………………

Luni 30 mai, ora 16.00
Căminul Rosen, str. Jimbolia, nr.105, Bucureştii Noi, sector 1

Comunitatea Căminului Amalia şi Şef Rabin dr. Moses Rosen

Anunţă

Deschiderea Centrului de Artă Comunitară Vârsta4

Centrul de Artă Comunitară Vârsta4 vine în continuarea firească a programului de artă comunitară Vârsta4, iniţiat de artiştii tangaProject, împreună cu rezidenţii căminului ’’Amalia şi Şef Rabin dr. Moses Rosen’’.
Din august 2009 până în prezent, rezidenţii căminului şi echipa tangaProject au elaborat împreună o serie de activităţi care au în centru practici de artă comunitară: ateliere de poveşti personale bazate pe experienţe de viaţă ale rezidenţilor, ateliere de desen şi colaj, proiecţii de film, spectacole de teatru comunitar, blogul www.varstapatru.blogspot.com, administrat de un rezident al căminului, concerte, mese şi sărbători comunitare.

Centrul de Artă Comunitară Vârsta4 îşi propune:
– permanentizarea activităţilor de artă comunitară la căminul Rosen şi stabilirea unei strategii pe termen lung;
– crearea unui program de rezidențe artistice la căminul Rosen şi a unui program de cooptare și antrenare a voluntarilor;
– înfiinţarea unei biblioteci a Centrului, structurată pe două direcţii: arhiva proiectului Vârsta4 şi o bază de lucrări teoretice de artă comunitară pentru persoane instituţionalizate;
– stabilirea unei strategii de multiplicare a programului Vârsta4 în alte cămine de vârstnici, prin promovarea şi împărtăşirea modelului de lucru;

Centrul de Artă Comunitară Vârsta4 devine astfel un spaţiu pilot de promovare a artei comunitare cu persoane instituţionalizate, capabil să fie multiplicat şi să schimbe felul în care sunt receptate instituţiile similare în România.

Cu ocazia lansării Centrului, va fi prezentat în premieră filmul Trebuie să clădim un orizont, care documentează activităţile programului Vârsta4 în perioada 2010-2011.

Coordonatori proiect: Paul Dunca, Alice Monica Marinescu, Mihaela Michailov, Katia Pascariu, David Schwartz
Contact email: davey_schwartz@yahoo.com

…………………………………………………………………………………………………………………………………

– tangaProject radical refresh –

3 dramaturgi. 3 regizori. Un spectacol
tanga nu acopera. descopera.

27,28,29 mai 2011 – ora 19.00
Pod Film – UNATC I.L. Caragiale
str. Matei Voievod, 75-77, sect. 2, Bucuresti

In 2005, la UNATC Bucuresti, o echipa de regizori si dramaturgi tineri, inca studenti, au experimentat noi directii de colaborare si dezvoltare artistica, in cadrul primului atelier tangaProject. Scopurile proiectului au fost descoperirea unor noi tineri dramaturgi, dezvoltarea unui spirit de echipa si explorarea metodelor de comunicare dintre regizorsi dramaturg.
In 2011, proiectul se intoarce în scoala. Dupa 6 ani de dezvoltare a directiilor pornite in cadrul atelierelor si proiectelor tangaProject, procesul de lucru al primului proiect este propus studentilor anului I de masterat (scriere dramatica, regie,actorie).

FARA REST
O pensionara intra in conflict cu vanzatoarea de la alimentara din colt, din cauza ca nu are sa-i dea rest. Situatia degenereaza, cand manifestarea prejudecatilor devine mult mai importanta decat gasirea unei rezolvari.
text – Raluca Adina Avram
regia – Ioana Petre
cu – Oana Popescu, Alina Serban, Diana Iarca, Iulian Sfircea

CEAI, CAFEA?
O tanara actrita merge pentru prima oara la un casting. Castingul este pentru o reclama la cafea. Ce se intampla cand mergi la un casting şi descoperi ca e
aranjat?
text – Diana Iarca
regia – Catinca Draganescu
cu – Bogdan Nechifor, Laura Vintila, Ruxandra Coman

E COPILUL TAU!
Un cuplu de medici isi simt amenintata reputatia de faptele copilului lor. Un eveniment cotidian se transforma intr-o situatie de criza in care singurele solutii raman amenintarile si pasarea responsabilitatii.
text – Alice Monica Marinescu
regia – Kedves Emőke
cu – Oana Popescu, Mircea Postelnicu

producţie spectacol
David Schwartz

coordonator proiect
Bogdan Georgescu

Proiect realizat in parteneriat cu Universitatea Nationala de Arta Teatrala şi Cinematografica I.L. Caragiale Bucuresti,Scot and Company Consulting si Veioza
Arte – www.veiozaarte.ro. Multumiri: Balazs Gyongyi, Ana Coltatu.

tangaProject este un atelier de teatru independent pentru dezvoltarea si explorarea noilor tipuri de teatralitate si dramaturgie, implicarea directa a dramaturgului in procesul de creatie a spectacolului, experimentarea a noi mijloace de expresie teatrala siintroducerea conceptului de teatru comunitar
prin: ateliere siworkshopuri, educatie, cercetare si observatie, lucru in echipa, interdisciplinaritate, arta implicata, responsabilizare sociala – ARTA ACTIVA.

contact – tangaproject [at] yahoo.com

…………………………………………………………………………………………………………………………………

“Existenta ca razboi de # ocupatie”
de Florin Flueras

Organizarea politica a unui spatiu e decisiva in modelarea activitatii ce se desfasoara in locul respectiv. Undeva la baza politicilor, a raporturilor de putere, a ideologiilor politice, sta felul in care proprietatea e conceputa, protejata si legitimata. Mai mult, modul de abordare al proprietatii conditioneaza decisiv insasi formarea subiectivitatii.

si CNDB Ocupat

…………………………………………………………………………………………………………………………………

Vineri, 8 aprilie, cu ocazia Zilei Internationale a Romilor
Biblioteca Alternativa si Centrul de Introspectie Vizuala va invita la evenimentul

Romul bun si romul rau -– etnicitate, identitate si stereotipuri

Activitati:

* 19:00, Centrul de Introspectie Vizuala, Str. Biserica Enei nr.16
PROIECTIE de filme: Investigatie: romi, prezentat de Alina Serban si Vlad Petri, si Valea Corlatului de Stephane Lucon.
Proiectiile vor fi urmate de o DEZBATERE la care sint invitati antropologi, sociologi, activisti culturali.
Este “romul bun” o exceptie? Este “romul rau” o regula?
Cum poate normalitatea sa devina “senzationala” cind este privita din perspectiva apartenentei la o etnie?
In ce raport se afla puterea cu reprezentarile despre etnia roma?
Cum afecteaza stereotipurile perceptia asupra unei anumite minoritati etnice?
Cu ce tipuri de categorizari operam atunci cind receptarea noastra se construieste in functie de prejudecati?
Sint generalizarea si perceptia radical antitetica modele de comportament in societatea romaneasca?

* 23:00, Club Underworld, Str. Coltei nr. 48
MEGA-PARTY! Underworld devine capitala muzicii rome! Singura petrecere de acest gen, unde te poti bucura de un mix de ritmuri de la muzica lautareasca la gipsy punk, proiectii si sample-uri audio inedite. Muzica vine sa sustina mesajul evenimentului: cit de diversi sintem ca romi, ne-romi, oameni. Ne vedem acolo!

…………………………………………………………………………………………………………………………………

———————————————————————–

MAKING OF_NR.3
ARHIVA “CAPETE INFIERBANTATE” 13-15 IUNIE 1990
curatori Mihaela Michailov, David Schwartz
18 Martie – 11 Aprilie 2011
Deschidere: Vineri 18 Martie, ora 19.00

———————————————————————–

13-15 iunie 1990 este un proiect de cercetare si performare a istoriei recente, initiat de Mihaela Michailov si David Schwartz in decembrie 2009. Proiectul are la baza procesul de documentare prin diferite metode: interviuri cu martori, presa scrisa, rapoarte ale diferitelorinstitutii si organizatii, dezbateri, discutii publice, ateliere etc., concentrate in jurul evenimentelor din Bucuresti, din 13-15 iunie 1990. Prima etapa a proiectului a avut doua componente :realizarea unui spectacol de teatru documentar si constructia unei arhive audio-video informala de interviuri realizate cu actanti ai evenimentelor – manifestanti, persoane ranite sau arestate, mineri, muncitori, pensionari, lideri ai miscarii “Piata Universitatii”, lideri politici, procurori care au instrumentat cazul, antropologi, jurnalisti.

In cadrul platformei Making of ne propunem atat prezentarea arhivei de interviuri cu martori direct implicati, arhiva care contine urmele emotionale ale evenimentelor la douazeci de ani distanta, cat si dezbaterea si analiza, la distanta de un an, a experientelor – dilemele, nemultumirile, obsesiile, enervarile – lasate de procesul cercetarii in autori.

Vor fi proiectate integral o serie de interviuri din arhiva; vor fi organizate dezbateri pe probleme legate de evenimentele din 13-15 iunie, mai putin discutate in spectacol; va fi prezentat Making of-ul spectacolului de teatru – arhiva personala a artistilor; va fi disponibil un spatiu pentru self-recording, in care fiecare vizitator isi poate inregistra marturia sau opinia despre 13-15 iunie 1990.

In continuarea programului de la Centrul de Introspectie Vizuala, Biblioteca Alternativa propune o serie de dezbateri pe tema mineradei din iunie 1990, in care vor fi reluate si discutate in detaliu anumite aspecte ale fenomenului:
-Romii, victime nerecunoscute ale mineriadei;
-Anticomunismul legitimizeaza tot?; Anticomunismul ca pozitie comuna a miscarii din Piata Universitatii si ideologiilor noi si vechi de extrema dreapta;
-Manipulati sau din proprie initiativa? Istoria minerilor in Valea Jiului, solidaritate muncitoreasca si influenta pe care a avut-o asupra dinamicilor mineriadei.

In parteneriat cu: UAP, Biblioteca Alternativa, Centrul National al Dansului Bucuresti

Parteneri media: Zeppelin, Arhitext, Revista 22, IglooMedia, Radio Romania Cultural, Sapte Seri, Zile si nopti, 9am.ro, WebPR.ro, hipmag.ro, modernism.ro, studentie.ro, veiozaarte.ro, artboom.ro, neaparat.ro, metropotam.ro, artactmagazine.ro, revista Arte si Meserii, gingergroup.ro, artclue.ro, TATAIA, stiupecineva.ro.

Informatii:
Centrul de Introspectie Vizuala
Str. Biserica Enei nr.16, Sector 1
Bucuresti (zona Universitate, langa Facultatea de Arhitectura si Urbanism “Ion Mincu”)
office@pplus4.ro
http://www.pplus4.ro/

PROGRAM:
———————————————————————–

Vineri 18 martie ora 19.00
Capete tandari
Prezentarea proiectului ARHIVA “CAPETE INFIERBANTATE” 13-15 IUNIE 1990 Participanti: Cinty Ionescu, Mihaela Michailov, Alexandru Potocean, David Schwartz

Sambata 19 martie
Proiectii arhiva video 13-15 iunie 1990
ora 14.00 Interviu Mircea Dobrovicescu (batut de mineri, detinut ilegal la unitatea militara Magurele) (2h)
ora 16.00 Interviu Maria Dobrovicescu (detinuta ilegal la unitatea militara Magurele) (1h10min.)
ora 17.15 Interviu Dragos Paun (lider al Ligii Studentilor din Facultatea Politehnica in 1990, batut de mineri) (35min.)
ora 18.00 Interviu Vlad Gorneanu (elev in 1990, batut de mineri) (25min.)

Miercuri 23 martie
Proiectii arhiva video 13-15 iunie 1990
ora 15.00 Mihai Popov (procuror militar care a anchetat dosarul mineriadei 1990) (1h20min.)
ora 16.30 Dan Voinea (general magistrat care a anchetat dosarul mineriadei 1990) (1h30min.)

Joi 24 martie ora 19.00
Vand arhiva contemporana! Metode de arhivare si documentare.
Dezbatere coordonata de Mihaela Michailov si David Schwartz

Sambata 26 martie
Proiectii arhiva video 13-15 iunie 1990
ora 14.00 Interviu Doru Braia (jurnalist, expulzat din tara in 1990) (30min.)
ora 14.30 Interviu P. Grigore (muncitor, membru al asociatiei Alianta Poporului in 1990) (30 min.)
ora 15.00 Interviu Andrei Oisteanu (antropolog, membru al Grupului pentru Dialog Social din 1990) (20min.)
ora 15.30 Interviu Emil Podhorodetchi (pensionar, manifestant in Piata Universitatii 1990) (55min.)
ora 16.30 Interviu Voicu Radescu (mic intreprinzator, martor la venirea minerilor din 1990) (20min.)
ora 17.00 Interviu Nadejda Rogalski (pensionara, martor la venirea minerilor din 1990) (30min.)

Sambata 26 martie ora 19.00
13-15 iunie 1990, cel mai recent pogrom din Europa? Persecutia impotriva romilor
Dezbatere coordonata de Mihaela Michailov, David Schwartz

Miercuri 30 martie
Proiectii arhiva video 13-15 iunie 1990
ora 15.00 Interviu Ion Barbu (fost inginer minier, mina Petrila) (32min.)
ora 15.40 Interviu Adrian Buturca (fost miner) (16min.)
ora 16.00 Interviu Petre Florea (fost miner) (1h10min.)
ora 17.15 Interviu Gheorghe Groza (fost miner) (30min.)
ora 17.45 Interviu Cuzin Toma (fost miner) (40min.)

Joi 31 martie ora 19.00
De la “forta puternica cu inalta disciplina civica” la “urangutani programabili la cerere”. Degradarea imaginii publice si a vietii minerilor 1990-2010
Dezbatere coordonata de Mihaela Michailov si David Schwartz

Sambata 2 aprilie
Proiectii arhiva video 13-15 iunie 1990
ora 14.00 Interviu Miron Cozma (fost inginer minier, lider de sindicat in 1990) (3h)
ora 17.00 Interviu Anonim (fost subinginer de mina si membru al filialei FSN Petrosani) (2h)

Miercuri 6 aprilie
Proiectii arhiva video 13-15 iunie 1990
ora 15.00 Interviu Sorin Iliesiu (co-autor al filmului Piaţa Universitaţii, Romania si coordonator al Raportului asupra fratricidului din 13-15 iunie 1990) (55min.)
ora 16.00 Interviu Teodor Maries (lider al asociatiei Alianta Poporului in 1990 si actual lider al Asociatiei 21 decembrie 1989) (2h)
ora 18.00 Interviu Cristian Paturca (sunetist in balconul Pietii Universitatii si autor al Imnului Golanilor) (55min.)

Joi 7 aprilie ora 19.00
Intre lupta anti-comunista si rebeliune legionara. Manifestari nationaliste in Piata Universitatii 1990
Dezbatere coordonata de Mihaela Michailov si David Schwartz

Vineri 8 aprilie
Proiectii arhiva video 13-15 iunie 1990
ora 15.00 Radu Campeanu (presedintele Partidului National Liberal in 1990) (48min.)
ora 16.00 Ion Iliescu (presedintele Romaniei in 1990) (1h15min.)
ora 17.30 Razvan Theodorescu (presedintele Radioteleviziunii Romane in 1990) (20min.)

Sambata 9 aprilie ora 19.00
Istorii paralele. Lectia de citire
Dezbatere-performance cu copii si adolescenti intre 7 si 18 ani, coordonata de Anca Benera si Mihaela Michailov.

Marti 12 aprilie ora 19.00
Capetele din spatele capetelor
Spectacol-lectura cu Alexandru Potocean

…………………………………………………………………………………………………………………………………

Luni 21 martie și Miercuri 23 martie
Ora 20.00
Teatrul LUNI de la GreenHours, Calea victoriei 120

Rezervări: www.greenhours.ro, telefon: +40788452485

Declar pe propria răspundere că nu vreau să ne mutăm. Declar pe propria răspundere că nu vreau să dorm aici. Declar pe propria răspundere că acum trebuie să iau singură viața în piept și s-o înving. Declar pe propria răspundere că o să mă mărit, o să fac o droaie de copii și o să-l las pe ăla să mă bată până-mi scoate toate visele din cap. Vreau să am și eu pielea albă. Doamne, fă-mă româncă!

Teatrul LUNI de la GreenHours și tangaProject vă invită la avan-premiera și premiera spectacolului Declar pe propria răspundere, one-woman-show scris și jucat de Alina Șerban.

Istoria maturizării unei fete de etnie romă între curtea de spoitori din cartierul Tei în care locuiește și lumea ”majoritarilor” în care învață și lucrează. Între lupta cu sărăcia din curte și lupta cu prejudecățile din exterior. Între respingerea și asumarea propriei identități etnice și culturale.

Alina Șerban a dezvoltat de doi ani, în diferite variante, un solo-performance bazat pe istoria personală a copilăriei și adolescenței sale. Din decembrie 2010, a lucrat pe dezvoltarea scenariului de spectacol cu Alice Monica Marinescu și David Schwartz.

DECLAR PE PROPRIA RĂSPUNDERE
Cu: Alina Șerban
Text: Alina Șerban
Dramaturgie spectacol: Alice Monica Marinescu
Scenografia: Adrian Cristea
Sound peformance: Cătălin Rulea
Regia: David Schwartz
Partener: Biblioteca Alternativă
PRODUCȚIA: Teatrul LUNI de la GreenHours și tangaProject

…………………………………………………………………………………………………………………………………

ONE WORLD ROMANIA
Festivalul de film documentar dedicat drepturilor omului (16 – 21 martie 2011)

Pentru program si mai multe informatii: http://www.oneworld.ro/2011/lang/ro/

…………………………………………………………………………………………………………………………………

Va recomandam editia din anul acesta a festivalului Underground din Timisoara, in cadrul caruia va fi prezentata si Biblioteca Alternativa. Organizatorii ne pregatesc doua zile de concerte, instalatii de arta, ateliere diy, expozitii, discutii. Urmariti site-ul festivalului pentru actualizari :

http://www.underground-festival.info

…………………………………………………………………………………………………………………………………


O platforma de articole, eseuri de critica sociala si politica, interviuri, lansata vara aceasta si actualizata in permanenta.
www.criticatac.ro

………………………………………………………………………………………………………………………………

Proiectie de film: Burma VJ la Centrul Ceh (vineri 10 decembrie, ora 20.00) – intarea libera
Cu ocazia Zilei Internationale a Drepturilor Omului si a eliberarii presedintei legitime a Birmaniei si a Activistei pentru democratie Aung San Suu Kyi, Centrul Ceh va invita vineri 10 decembrie, ora 20.00 la Proiectia filmului BURMA VJ.
http://www.czech-it.ro/?p=1227

…………………………………………………………………………………………………………………………………

Conferinta: Situatia Drepturilor Omului in 2010 (10 decembrie, ora 13.00, Facultatea de Drept, Bucuresti)
Asociatia ACCEPT, Amnesty International, Asociatiile Sanse Egale pentru
Femei si Copii, Sanse Egale si Thumende, Centrul pentru Dezvoltare
Democratica, Centrul Euroregional pentru Initiative Publice, Centrul de
Informare ONU, Centrul de Resurse Juridice, Centrul Romilor Amare Rromentza,
Consiliul National Roman pentru Refugiati, reteaua ENAR Romania, Federatia
ONPHR – Organizatia Nationala a Persoanelor cu Handicap din Romania, MCA –
Centrul pentru Monitorizare si Combatere a Antisemitismului in Romania, Roma
ACCESS, TRUST – Tineri Romi pentru Unitate Solidaritate si Transparenta si
Romani CRISS au placerea de a va invita la dezbaterea “Situatia drepturilor
omului in anul 2010 in Romania”, organizata in contextul zilei
internationale a drepturilor omului – 10 decembrie.

Intalnirea va avea loc in data de 10 decembrie 2008, orele 13.00, in Aula
Magna din cadrul Facultatii de Drept, Universitatea Bucuresti (str. Bd. M.
Kogalniceanu, 36-46, sect. 5).

Continuand initiativele din anii precedenti, masa rotunda
reuneste participanti activi in domeniul drepturilor omului in Romania,
alaturi de reprezentanti ai institutiilor, studenti si jurnalisti, cu scopul
de a analiza situatia drepturilor omului in 2010 din perspectiva respectarii
articolelor 1, 7 si 13 din Declaratia Universala a Drepturilor Omului:
* Art. 1 – Toate fiintele umane se nasc libere si egale in demnitate
si in drepturi;
* Art.7 – Toti oamenii sunt egali in fata legii si au, fara nicio
deosebire, dreptul la o egala protectie a legii. Toti oamenii au dreptul la
o protectie egala impotriva oricarei discriminari care ar viola prezenta
declaratie si impotriva oricarei provocari la o asemenea discriminare;
* Art. 13 – 1. Orice persoana are dreptul de a circula in mod liber
si de a-si alege resedinta in interiorul granitelor unui stat; 2. Orice
persoana are dreptul de a parasi orice tara, inclusiv a sa, si de a reveni
in tara sa.

Un aspect important al intalnirii il reprezinta compararea situatiei
drepturilor omului din anii trecuti cu tendinta actuala, in contextul
social, politic si economic al anului 2010.

Dezbaterea va fi precedata de o conferinta de presa, cu incepere de la ora
12.30, la care organizatiile partenere lanseaza cele mai recente initiative,
cercetari si activitati in domeniul drepturilor omului (dintre care enumeram
cercetarea privind participarea scolara a copiilor romi si rezultatul
concursului de fotografii organizat cu ocazia zilei de 10 decembrie).
Va rugam sa confirmati participarea pana la data de 3 decembrie,
la telefon 021/ 310 70 70 sau email <mailto:cezara@romanicriss.org

…………………………………………………………………………………………………………………………………

10-12 Septembrie: Teatru Apropo – Maratonul Teatrului Independent

Maratonul Teatrului Independent ce se va desfasura intre 10 si 12 septembrie reuneste 15 dintre cele mai apreciate spectacole independente din Bucuresti si din tara. Peste 80 de artisti tineri, proaspat absolventi sau actori deja consacrati vor incerca sa demonstreze ca teatrul contemporan, farsele medievale, rendez-vous-urile, teatrul dans si improvizatiile pot coexista in acelasi spatiu unite fiind de aceleasi principii: independenta si nevoia de creatie. Scopul Maratonului, la care intrarea este libera, este de a prezenta publicului de teatru din Bucuresti posibilitatile si potentialul teatral al acestui nou spatiu generos, situat in centrul Bucurestiului. Cele mai gustate spectacole din Festival vor fi preluate si jucate in stagiunea Teatrului Apropo ce va incepe chiar din saptamana ce urmeaza manifestarii.

…………………………………………………………………………………………………………………………………

TEATRU – Google Tara mea (Teatrul Foarte Mic, Bucuresti)

O piesa care a avut premiera in luna aprilie si pe care unii dintre noi v-o pot recomanda cu incredere:

http://www.teatrulmic.ro/spectacole/roman.htm