Vineri 18.01 si Vineri 25.01 – 2 documentare despre Palestina + Discutii.

iron_wall_film

Va invitam la 2 mici sesiuni de filme documentare si discutii despre Palestina in spatiul modest, dar calduros, de la Piata Muncii, in care ne-am mutat la sfarsitul anului trecut. Vom vorbi despre colonialism, ocupatie, rezistenta armata, coruptie si lupta pentru hegemonie in Palestina, rezistenta mixta palestiniano-israeliana, reprezentarile noastre despre terorism, asemanarile stigmelor israeliene cu cele romanesti si multe altele.   

 

Vineri, 18 ianuarie, ora 19.00 -“The Iron Wall” (Mohammed Alatar, 2006) .Un film realizat de un refugiat palestinian din Iordania, stabilit in SUA si Palestinian Agricultural Relief Committees (PARC), un ONG din Ramallah care sprijina financiar, juridic si logistic taranii din teritoriile ocupate. Filmul descrie politica de colonizare a West Bank-ului de catre Israel si implicit consecintele acesteia asupra localnicilor, identificand-o ca obstacolul principal in calea unei paci durabile. Pe langa cativa ong-isti si oficiali palestinieni, in film apar intervievati soldati, activisti legali, ziaristi israelieni si o locuitoare din colonii.

Vineri, 25 ianuarie – ora 19.00  – “Bil’in Habibti” (Shai Carmeli-Pollak, 2008) proiectie film documentar+ discutii (filmul este subtitrat in engleza).

Bil'in Habibti

Shai Pollak si fratele sau Jonathan sunt 2 activisti din Tel Aviv care, alaturi de alti prieteni israelieni si internationali  merg la protestele saptamanale din Bil’in – un sat palestinian la Nord-Vest de capitala Ramallah.  Zidul de securitate ridicat de Israel in urma celei de-a doua Intifada este, pentru taranii din Bil’in, un zid al anexarii abuzive de terenuri agricole, principala sursa de venit pentru multi dintre ei. Incepand din 2004, comitetul de rezistenta populara din sat organizeaza proteste, actiuni de nesusupunere civica, dar si actiuni directe pentru revendicarea terenurilor furate, pe care companiile imobiliare din Tel Aviv au si inceput sa construiasca locuinte pentru colonisti. In ciuda dezechilibrului de forte, a brutalitatii soldatilor si umilintelor regulate suferite, taranii din Bil’in, sprijiniti de cativa prieteni din Tel Aviv si din toata lumea, vor reusi sa se impuna partial, la scurt timp dupa aparitia acestui documentar. Lupta lor continua si acum.

This entry was posted in Evenimente. Bookmark the permalink.