Sambata 6 august, orele 17.00 – 20.00 – FREESHOP

Va asteptam SAMBATA 6 AUGUST, intre orele 17.00 – 20.00 la freeshopul organizat de Biblioteca Alternativa. Ca si pana acum, va invitam sa scoateti la aer si sa donati diferite lucruri (haine, electronice, electrocasnice, carti, jocuri, etc.) pe care le aveti pe acasa si de care nu mai aveti nevoie, luand altele in loc.
Tot ce ramane la ora inchiderii, va fi donat catre persoane fara posibilitati materiale. De asemenea, daca aveti idei de locuri unde mai putem dona ce ramane dupa freeshopuri, va rugam sa ne anuntati.
Pe acesta cale, va anuntam ca Biblioteca are mare nevoie de o canapea, o masa/birou si o masina de spalat. Daca cineva are asa ceva, va rugam sa ne contactati pe mail la: biblioteca-alternativa (at) riseup.net.
Manifestul freeshopului:
• Freeshopul functioneaza pe principiul impartirii de bunuri intre indivizi, reprezentand un proiect de auto-organizare anticapitalista (se opune ideii de bani care sunt investiti in consum).
• Spre deosebire de magazin sau talcioc „tranzactiile” se fac fara bani si nu implica reciprocitatea, fapt ce contrazice logica fundamentala a pietei.
• Freeshopul nu reprezinta un centru caritabil fiind deschis absolut tuturor celor care doresc sa ofere sau sa primeasca anumite obiecte. Astfel ,acesta reprezinta unul dintre putinele contexte sociale in care toti indivizii sunt egali in drepturi si posibilitati de achizitionare bunurilor.
• Pe langa valoarea materiala, obiectele din freeshop au si o valoare istorico-sentimentala purtand amprenta trecerii timpului, impreuna cu cea a posesorilor anteriori.
• Componenta ecologica este de asemenea semnificativa, majoritatea chestiilor din freeshop fiind obiecte reciclate.

In spatele ideii de freeshop exista o puternica semnificatie generata de circuitul bunurilor in natura si al apropierii intre indivizi care nu se cunosc personal. De asemenea, freeshopul reprezinta in sine un manifest anticapitalist spunand NU consumerismului, proceselor de productie, banilor si puterii cu care acestia ii investesc pe posesorii lor, etc.

This entry was posted in Evenimente. Bookmark the permalink.