Miercuri 15 iunie ora 21.00: Proiectie “Pashke and Sofia” si discutie despre identitati de gen

Filmul documenteaza o traditie albaneza prin care unele femei, care depun un juramant sa ramana celibatare pe tot restul vietii, au optiunea de a deveni barbati, cu tot ce presupune acest statut social in cadrul comunitatii. Pashke si Sofia locuiesc in doua sate de munte din nordul Albaniei. Pashke are 62 de ani si traieste ca “sworn virgin” de la 30 de ani.
Acolo unde exista acest obicei, in unele cazuri femeile care adopta rolul de barbat o fac pentru ca au fost obligate de familii in absenta mostenitorilor de gen masculin, dar Pashke a ales singura sa devina barbat pentru a-si pastra libertatea si proprietatea, dar si ca sa-si exprime si experimenteze propria masculinitate. Pe de alta parte, Sofia este casatorita si mama a sase copii, traieste rolul traditional desemnat pentru femei si totusi ideile ei, care critica restrictiile impuse femeilor albaneze, deranjeaza ordinea patriarhala.

Filmul (in albaneza, subtitrare in engleza) are 30 de min.

Dupa proiectie, cu cei interesati, vom discuta obiceiul “virginelor jurate” si alte traditii din alte parti ale lumii care complica binaritatea de sex si cea de gen, cat si reprezentarile de gen pe care noi le intalnim in jurul nostru, cu implicatiile lor.

PS: Proiectia e in aer liber, deci asteptam sa se intunece. Pana atunci, vom avea ceva de baut si prajituri, si loc de stat lejer in curtea verde si racoroasa a bibliotecii.

This entry was posted in Evenimente. Bookmark the permalink.