Sambata 9 octombrie, orele 15.00 – 20.30: Freeshop + Proiectie de film (Pretty Dyana)


Va asteptam SAMBATA 9 OCTOMBRIE, intre orele 15.00 – 19.00 la freeshopul organizat de Biblioteca Alternativa. Ca si pana acum, va invitam sa scoateti la aer si sa donati diferite lucruri pe care le aveti pe acasa si de care nu mai aveti nevoie, luand altele in loc.
Lucrurile care au ramas la freeshopul de data trecuta (4 septembrie) au fost donate catre anumite familii din cartierul in care era amplasata biblioteca.

Va asteptam si de data aceasta sa aduceti si sa luati diferite lucruri (haine, electronice, electrocasnice, carti, jocuri, etc.) care v-ar putea folosi!

La ora 19.00 se va termina freeshopul si va incepe proiectia filmului Pretty Diana
Filmul spune povestea unor refugiati din Kosovo care traiesc in niste baraci improvizate dintr-o suburbie a Belgradului. Insa nu este vorba despre drama acestor persoane, ci despre modul in care acestia construiesc niste vehicule cu parti dezasamblate din masini abandonate (Citroen Dyana). Ii vom vedea in viata de zi cu zi, negociind cu proprietarii masinilor vechi, interactionand cu politia si aratandu-si aptitudinile adaptative cu o doza serioasa de umor.
Filmul a fost prezentat in cadrul Festivalului de Film Antropologic Astra 2004.
Trailerul poate fi vazut aici: http://www.youtube.com/watch?v=WDzb0e9L81A

Manifestul freeshopului:

• Freeshopul functioneaza pe principiul impartirii de bunuri intre indivizi, reprezentand un proiect de auto-organizare anticapitalista (se opune ideii de bani care sunt investiti in consum).
• Spre deosebire de magazin sau talcioc „tranzactiile” se fac fara bani si nu implica reciprocitatea, fapt ce contrazice logica fundamentala a pietei.
• Freeshopul nu reprezinta un centru caritabil fiind deschis absolut tuturor celor care doresc sa ofere sau sa primeasca anumite obiecte. Astfel ,acesta reprezinta unul dintre putinele contexte sociale in care toti indivizii sunt egali in drepturi si posibilitati de achizitionare bunurilor.
• Pe langa valoarea materiala, obiectele din freeshop au si o valoare istorico-sentimentala purtand amprenta trecerii timpului, impreuna cu cea a posesorilor anteriori.
• Componenta ecologica este de asemenea semnificativa, majoritatea chestiilor din freeshop fiind obiecte reciclate.

In spatele ideii de freeshop exista o puternica semnificatie generata de circuitul bunurilor in natura si al apropierii intre indivizi care nu se cunosc personal. De asemenea, freeshopul reprezinta in sine un manifest anticapitalist spunand NU consumerismului, proceselor de productie, banilor si puterii cu care acestia ii investesc pe posesorii lor, etc.

This entry was posted in Evenimente. Bookmark the permalink.