SAMBATA 7 AUGUST, incepand cu ora 16.00 – FREESHOP

Va asteptam SAMBATA 7 AUGUST, intre orele 16.00 – 21.00 la freeshopul organizat de Biblioteca Alternativa. Ca si pana acum, va invitam sa scoateti la aer si sa donati diferite lucruri pe care le aveti pe acasa si de care nu mai aveti nevoie, luand altele in loc.

Lucrurile care au ramas la freeshopul de data trecuta (4 iulie) au fost donate catre sinistratii din zonele afectate de inundatii.

Va asteptam si de data aceasta sa aduceti si sa luati diferite lucruri (haine, electronice, electrocasnice, carti, jocuri, etc.) care v-ar putea folosi! 

PS: Daca aveti carti interesante pentru copii pe care doriti sa le donati bibliotecii, ar fi foarte utile si ne-am bucura de ele impreuna cu copiii care ne viziteaza!

Manifestul freeshopului:

De ce sa arunci sau sa tii degeaba ceva ce nu iti mai este de nici un folos?

 Daca ai orice fel de carti, cd-uri, electronice, imbracaminte, accesorii, etc. pe care nu le mai folosesti si de care altii ar putea avea nevoie, hai SAMBATA 5 IUNIE ora 16.00 la Biblioteca Alterantiva si ia-le cu tine. In cazul in care nu ai nimic de dat, poti sa vi sa vezi daca gasesti ceva ce ti-ar trebui.

•    Freeshopul functioneaza pe principiul  impartirii de bunuri intre indivizi, reprezentand un proiect de auto-organizare anticapitalista (se opune ideii de bani care sunt investiti in consum).
•    Spre deosebire de magazin sau talcioc „tranzactiile” se fac fara bani si nu implica reciprocitatea, fapt ce contrazice logica fundamentala a pietei.
•    Freeshopul nu reprezinta un centru caritabil fiind deschis absolut tuturor celor care doresc sa ofere sau sa primeasca anumite obiecte. Astfel ,acesta reprezinta unul dintre putinele contexte sociale in care toti indivizii sunt egali in drepturi si posibilitati de achizitionare bunurilor.
•    Pe langa valoarea materiala, obiectele din freeshop au si o valoare istorico-sentimentala purtand amprenta trecerii timpului, impreuna cu cea a posesorilor anteriori.
•    Componenta ecologica este de asemenea semnificativa, majoritatea chestiilor din freeshop fiind obiecte reciclate.

      In spatele ideii de freeshop exista o puternica semnificatie generata de circuitul bunurilor in natura si al apropierii intre indivizi care nu se cunosc personal. De asemenea, freeshopul reprezinta in sine un manifest anticapitalist spunand NU consumerismului, proceselor de productie, banilor si puterii cu care acestia ii investesc pe posesorii lor, etc.

This entry was posted in Evenimente. Bookmark the permalink.