Alburnus Maior, Roșia Montană, Verespatak. O mină începută în epoca de piatră. Un patrimioniu arheologic de peste 2000 de ani. O comună cu 3000 de oameni. Un paradis montan străbătut de relief carstic. O corporație româno-canadiană, un drum de cianură, primul lingou de aur.
Documentarul lui Tibor Kocsis urmărește povestea oamenilor și munților de la Roșia Montană, deveniți miza celui mai mare proiect minier din Europa. De la începutul anilor 2000, Gabriel Resources (corporația din spatele Rosia Montana Gold Corporation) cumpără terenuri și face presiuni asupra populației rămase să cedeze casele vechi de sute de ani în schimbul unor apartamente la oraș. Imediat ce se duc, casele sunt dărâmate, terenul îngrădit și marcat ca proprietate RMG – ceea ce contează se află la câteva zeci de metri sub pământ.
Mulți au cedat și și-au abandonat locurile natale. Alții au rămas și încă alții li s-au alăturat, îndrăgostiți de Apuseni, într-un război al nervilor cu birocrația înfometată de profit și recent tentată de efectele crizei financiare globale.
În ciuda controversei, zecilor de spoturi publicitare, declarațiilor lui Băsescu sau trendului FânFest, zona Roșia Montană rămâne cu aceeași perspectivă: cianura.