Primaria orasului Bucuresti face urbanism cu buldozerul in zona Buzesti-Berzei, demoland ilegal cladiri apartinand ansamblurilor istorice! Persoanele care locuiesc in aceste cladiri au primit somatie sa-si evacueze locuintele in termen de 72 de ore, desi legea inter…zice evacuarile in perioada 1 Decembrie-1 Aprilie.
Vineri 17 decembrie incepand cu ora 10:00, vino in fata sediului Primariei Generale, ca sa ii cerem infractorului Oprescu sa evacueze la randul lui Primaria si functia de care abuzeaza! Vino sa-i sustii pe oamenii evacuati in prag de iarna si adu cu tine un mesaj in orice format pe care vrei sa-l adresezi autoritatilor locale!
Detalii legate de operatiunile care au avut loc in ultimele zile in zona Buzesti-Berzei – de la Asociatia Salvati Bucurestiul :
” 1. Un fapt de o gravitate fara precedent a avut loc in noaptea de vineri spre sambata. Dupa ce primarul Sorin Oprescu a emis o autorizatie de desfiintare pentru un imobil parte a unui ansamblu monument istoric, fapta penala, imobilul a fost demolat in cursul noptii cu protectia Politiei Locale Bucuresti, subordonata Primarului General.
In cursul zilei de joi 9 decembrie a inceput organizarea de santier pentru desfiintarea imobilului din str. Berzei 34 / str. Stirbei Voda nr. 89, parte a ansamblului monument istoric Stirbei Voda. Inca din dimineara zilei de vineri 10 decembrie muncitorii au inceput sa scoata lemnaria din cladire. In jurul amiezii, un camion apartinand firmei Euroconstruct a incarcat mai multe materiale.
La solicitarile presei, Ministerul Culturii a emis vineri in jurul orelor 16 un comunicat de presa (atasat), in care preciza ca nu a emis aviz pentru desfiintarea cladirii si prevenea Primaria Capitalei ca o eventuala demolare este ilegala. Mai multe institutii de presa au solicitat punctul de vedere al Primariei Capitalei, deci aceasta era informata. Lucrarile au incetat in cursul serii de vineri.
In noaptea de vineri spre sambata, la orele 0:30, un excavator de mare putere a inceput demolarea cladirii. Sesizat prin 112, echipajul Sectiei 3 Politie a ajuns la 0:35 si a dispus oprirea temporara lucrarilor. Membrii Asociatiei Salvati Bucurestiul au prezentat comunicatul Ministerului Culturii si texte de lege relevante. Neavand competenta tehnica pentru a verifica legalitatea autorizatiei, echipajul de Politie a dispus oprirea lucrarilor pentru tulburarea linistii publice si a solicitat constructorului sa se prezinte sambata dimineata la Sectia 3 Politie cu actele de desfiintare.
In jurul orei 1 a venit la santier un echipaj de 6 politisti comunitari din Politia Locala Bucuresti condusi de politistul comunitar Marcel Cricon. Acestia au dat dispozitie de continuare a lucrarilor de desfiintare si au pazit santierul pentru ca lucrarile de desfiintare sa se desfasoare netulburate! Echipajul Sectiei 3 Politie s-a rezumat la a amenda firma Euroconstruct pentru tulburarea linistii publice. Demolarile au fost finalizate sambata in jurul amiezii.
Distrugerea partiala sau totala a monumentelor istorice constituie infractiune, conform art. 54. alin. (1) din Legea monumentelor 422/2001. Intrucat distrugerea imobilului din str. Berzei nr. 34 / str. Stirbei Voda nr. 89 s-a facut in baza unei autorizatii emisa fara avizul Ministerul Culturii, toate persoanele care au semnat autorizatia de desfiintare au comis o infractiune.
Un numar important de ONG-uri din Platforma pentru Bucuresti vor anunta in urmatoarele zile intr-o conferinta de presa depunerea unei plangeri penale impotriva Primarului General Sorin Oprescu, a Arhitectului-Sef Gheorghe Patrascu si a tuturor persoanelor din Primaria Capitalei care au semnat autorizatia de desfiintare.
Prezent telefonic in emisiunea „Ora de stiri” de pe TVR2, Ministrul Culturii Kelemen Hunor a anuntat ca si Ministerul Culturii va sesiza Parchetul pentru cercetarea penala a demolarii imobilului din str. Berzei 34 / str. Stirbei Voda 89.
Mentionam ca Primarul General a interzis Asociatiei Pro-Do-Mo si Observatorului Urban al Uniunii Arhitectilor fotografierea interiorului cladirii inainte de demolare. In cladire se gaseau doua sobe Meissen, un bust de marmura si ornamente extrem de valoroase. Niciunul dintre aceste elemente nu au fost recuperate, toate au fost distruse in cursul demolarii.
2. Un eveniment similar a avut loc duminica 12 decembrie. Primaria Capitalei a inceput demolarea Hotelului Marna. Demolarea a fost intrerupta temporar in jurul orelor 15 de Inspectoratul de Stat in Constructii.
Hotelul Marna este inscris in Lista Monumentelor Istorice. Ministrul culturii a emis un ordin de declasare pe 27 octombrie, publicat in Monitorul Oficial nr. 813 din 6 decembrie. Ordinul de declasare a fost contestat in acest interval de Asociatia Salvati Bucurestiul la Curtea de Apel Bucuresti, primul termen al procesului fiind 25 ianuarie. Conform Legii monumentelor 422/2001, imobilul isi pastreaza statutul de monument istoric pana la finalizarea procesului.
Mai mult de atat, chiar fara statutul de monument istoric, Hotel Marna face parte din zona construita protejata nr. 2 Calea Grivitei. Pentru desfiintarea sa e obligatoriu avizul Ministerului Culturii. Prezent telefonic in emisiunea „Ora de stiri” de pe TVR2, Ministrul Culturii Kelemen Hunor a declarat ca Ministerul nu a emis un astfel de aviz, deci si demolarea Hotelului Marna este ilegala.
Luni 13 decembrie la ora 8:30, reprezentantii firmei Apolodor, firma care executa demolarea Hotelului Marna, si reprezentantii Asociatiei Salvati Bucurestiul, care contesta legalitatea demolarii, au fost invitati la Inspectoratul de Stat in Constructii Bucuresti cu actele relevante, pentru studierea legalitatii demolarii.
Contact: Nicusor Dan, Asociatia Salvati Bucurestiul, 0732.290.539.