Vineri 26 noiembrie, ora 19.00 – Noul cerc de lectura : Deposedatii, Ursula K Le Guin


Actiunea SF-ului “Deposedatii” se petrece pe o planeta fictiva – Urras, asemanatoare Terrei (luxurianta si bogata in resurse dar dominata de lacomie, razboi si opresiune) si luna acesteia – Anarres (o lume dezolanta si prafuita, saraca in rezerve naturale necesare vietii). Pentru a preintampina o rebeliune a muncitorilor anaho-sindicalisti, statul urrasian le da revolutionarilor libertatea de a trai pe Anarres, odata cu garantarea non-interferentei intre cele doua planete.
Subtitlul romanului este “An Ambiguous Utopia”( “O utopie ambigua”). Este adevarat ca sunt regasite multe caracteristici ale literaturii utopice – Anarres este prezentata ca o societate pura ce adera la propiile teorii si idealuri, in contradictie cu societatea capitalista de pe Urras. Si cu toate acestea descriarea “utopiei anarhiste” este una realista, nu confera impresia de societate perfecta, ci mai degraba scoate in prim plan posibilele ei lacune cat si pericolul centarliizarii si birocratizarii care apare in lipsa unui spirit critic-revolutionar activ si continuu.
In afara temei principale constituia de paralela sistemica anarhism-capitalism, Ursula Le Guin abordeaza si alte subiecte prezente in majoritatea scrierilor ei precum egalitatea intre sexe, problema diferentierii in functie de gen, homosexualitatea, importanta limbajului in viata sociala, largirea domeniului stiintelor naturale prin corelarea cu filozofia si sociologia. De asemena se pot observa legaturi intre universul imaginar al romanului si situatia politica din vremea aparitiei acestuia (1974), cu aluzii la Statele Unite ale Americii ca si sistem patriarchal-capitalist (reprezentat de partidul A-Io) in opozitie fata de Uniunea Sovietica ca si sistem autoritarian cu pretentia de a conduce in numele proletariatului (reprezentat de Thu). Cele doua partide politice sfarsesc prin a se alia pentru a inabusi revolutia din regiunea Benbili – trimitere la sud-estul Asiei si razboiul din Vietnam.
Esenta cartii poate fi inglobata in replica pe care personajul Shevek o da vecinilor de pe Urras:
“You are rich, you own. We are poor, we lack. You have, we do not have. Everything is beautiful here. Only not the faces. On Anarres nothing is beautiful, nothing but the faces. The other faces, men and women. We have nothing but that, nothing but each other. Here you see the jewels, there you see the eyes. And in the eyes you see the splendor, the splendor of the human spirit. Because our men and women are free– possessing nothing, they are free. And you the possessors are possessed. You are all in jail. Each alone, solitary, with a heap of what he owns. You live in prison, die in prison. It is all I can see in your eyes– the wall, the wall!”
Ca si anexa poate fi citit eseul “A day before the revolution” (Ziua dinaintea revolutiei) in care este schitat un capitol din viata teoreticienei anarhiste Odo.
Link pt Deposedatii:
http://www.cartidownload.ro/Diverse/12800/LeGuin_Ursula_K_Deposedatii
Link pt A day before the revolution:
http://www.zabalaza.net/pdfs/varpams/thedaybefore_odo_leguin.pdf
O varianta a cartii in limba engleza: o3QXBfFe9

This entry was posted in Evenimente. Bookmark the permalink.