Acest ultim atelier se adreseaza celor care nu au putut veni atelierele precedente si va fi unul condensat, cuprizand atelierele precedente.
Daca se poate, ar fi bine veniti cu laptopul / notebookul! Se invata mai bine aplicand, iar daca va incurcati undeva puteti sa cereti o mana de ajutor 😉
Subiectele prezentate in acest atelier:
1. Instalare Ubuntu Linux ("in Windows", fara partitionare / sau cu partitionare, de sine statator)
2. Rularea catorva medii de lucru (GNOME/KDE/LXDE si Ubuntu Netbook Edition), acomodarea cu mediul de lucru GNOME si prezentarea pe scurt cele mai populare programe libere / open-source de Internet, office, grafica, audio, video.
3. Securitatea informatica, incluzand metode de protejare a intimitatii on-line, criptare a datelor si a transmisiilor de date:
- TrueCrypt (criptare HDD), in special pentru Windows;
- varianta de criptare in Ubuntu fara truecrypt;
- Comunicare criptata:
- E-mail (openPGP / Enigmail in Thunderbird)
- Pidgin (OTR | Off The Record)
- Navigare web anonim (TOR / proxy)
- Metode de protejare a intimitatii on-line si impotriva spyware / virusi.
4. VirtualBox / wine – rulare software Windows sub Linux.
Materiale de la atelierele precedente:
———–
Conceptul de "open source" si schimbul liber de informatii tehnologice au existat cu mult inainte de a exista calculatoarele. Acest concept are la baza colaborarea cu scopul crearii unui produs spre beneficiul intregii societati. Conform definitiei date de Free Software Foundation, software-ul liber e caracterizat de libertatea acordata utilizatorilor sai de a-l utiliza, copia, distribui, studia, modifica si imbunatati. Mai exact, e vorba de patru forme de libertate autilizatorilor sai:
* Libertatea de a utiliza programul, in orice scop.
* Libertatea de a studia modul de functionare a programului, si de a-l adapta nevoilor proprii (accesul la codul-sursa este o preconditie pentru aceasta).
* Libertatea de a redistribui copii, in scopul ajutorarii aproapelui tau.
* Libertatea de a imbunatati programul, si de a pune imbunatatirile la dispoziția publicului, in folosul intregii societati (accesul la codul-sursa este o preconditie pentru aceasta).