Sambata, 24 iulie, ora 17.00: Atelier Free / Open Source Software – Ubuntu Linux, Securitatea informatica etc.

Acest ultim atelier se adreseaza celor care nu au putut veni atelierele precedente si va fi unul condensat, cuprizand atelierele precedente.

Daca se poate, ar fi bine veniti cu laptopul / notebookul! Se invata mai bine aplicand, iar daca va incurcati undeva puteti sa cereti o mana de ajutor 😉


 Subiectele prezentate in acest atelier:
1. Instalare Ubuntu Linux ("in Windows", fara partitionare / sau cu partitionare, de sine statator)
2. Rularea catorva medii de lucru (GNOME/KDE/LXDE si Ubuntu Netbook Edition), acomodarea cu mediul de lucru GNOME si prezentarea pe scurt cele mai populare programe libere / open-source de Internet, office, grafica, audio, video.
3. Securitatea informatica, incluzand metode de protejare a intimitatii on-line, criptare a datelor si a transmisiilor de date:
  • TrueCrypt (criptare HDD), in special pentru Windows;
  • varianta de criptare in Ubuntu fara truecrypt;
  • Comunicare criptata:
    • E-mail (openPGP / Enigmail in Thunderbird)
    • Pidgin (OTR | Off The Record)
  • Navigare web anonim (TOR / proxy)
  • Metode de protejare a intimitatii on-line si impotriva spyware / virusi.
4. VirtualBox / wine – rulare software Windows sub Linux.
Materiale de la atelierele precedente:
———–
Conceptul de "open source" si schimbul liber de informatii tehnologice au existat cu mult inainte de a exista calculatoarele. Acest concept are la baza colaborarea cu scopul crearii unui produs spre beneficiul intregii societati. Conform definitiei date de Free Software Foundation, software-ul liber e caracterizat de libertatea acordata utilizatorilor sai de a-l utiliza, copia, distribui, studia, modifica si imbunatati. Mai exact, e vorba de patru forme de libertate autilizatorilor sai:
* Libertatea de a utiliza programul, in orice scop.
* Libertatea de a studia modul de functionare a programului, si de a-l adapta nevoilor proprii (accesul la codul-sursa este o preconditie pentru aceasta).
* Libertatea de a redistribui copii, in scopul ajutorarii aproapelui tau.
* Libertatea de a imbunatati programul, si de a pune imbunatatirile la dispoziția publicului, in folosul intregii societati (accesul la codul-sursa este o preconditie pentru aceasta).
This entry was posted in Evenimente. Bookmark the permalink.