Sambata 3 decembrie, ora 16.00 – Cerc de lecturi feministe nonmixt

La urmatoarea intalnire a cercului de lecturi vom discuta din diferite puncte de vedere cele intamplate la ocuparea Facultatii de Istorie intre 24 si 28 noiembrie (“Cum am ocupat aseara Facultatea de Istorie”, “De veghe in Universitate: de trei nopți, studentii incearca sa scoata invatamantul din adormire”, “O zi in amfiteatrul Vasile Parvan. Studentii isi petrec a treia noapte in facultatea de istorie ocupata”, “Ocuparea facultatii de istorie s-a incheiat: Text final dupa 100 de ore”, “Lectie de democratie la Facultatea de Istorie”, “100 de ore de ocupare la Facultatea de Istorie”). Vom aborda si problema “… Cei de la Istorie s-au dezis de restul miscarii, simtind ca actiunea le-a fost confiscata de unii din afara – printre care … ‘o feminista’ …”, diferenta dintre cele doua manifeste produse la final din acelasi text comun ce reflecta 3 zile de discutii (mai jos) si tot ce a insemnat dinamica/organizarea acelor zile, cu “bruierile” care au intervenit si consecintele lor.

Lectura suplimentara:
“Why Misogynists Make Great Informants” by Courtney Desiree Morris

In continuare, acesta este un cerc nonmixt – women and trans* only (detalii aici).

 

1. TEXT FINAL dupa 100 de ORE al grupului “Istoria se ocupa & se dezbate”

Timp de 100 de ore amfiteatrul Vasile Pârvan, Facultatea de Istorie, București a fost locul privilegiat al dezbaterii. În jur de 500 de persoane, studenți, profesori și membri ai societății civile au dovedit că se pot depăși non-acțiunea, pasivitatea și logica beneficiului imediat și individual.

Problema aici nu s-a pus sub forma a ceea ce obținem dacă acționăm, ci ce se întâmplă dacă nu acționăm, premisa nefiind atat situatia bugetara, cat mai ales directia in care se indreapta Universitatea in conditiile sistemului politic actual. Non-acțiunea este în sine un mesaj: legitimează practicile abuzive, ineficiente și non-etice din societate.

Solidaritatea, participarea și identificarea de soluții au fost principiile de bază ale dezbaterii.

100 de ore de ISTORIA SE OCUPĂ ȘI SE DEZBATE s-au încheiat.

Continuă UNIVERSITATEA SE OCUPĂ ȘI SE DEZBATE.

ARGUMENT

Universitatea trebuie să fie un loc fundamental al dezbaterii. Un spațiu al gândirii critice asupra conceptelor, obiectivelor şi metodelor prezentului.

Factorii de decizie îi încorsetează în prezent discursul şi practicile, înregimentând-o în pofida discursului oficial despre autonomia universitară.

Universitatea a devenit un spaţiu steril, deposedat de idei, convingeri şi idealuri, al cărui unic rost astăzi este de a produce indivizi cu diplomă.

Cunoașterea și accesul la educaţie sunt drepturi inalienabile ale tuturor cetăţenilor. Orice formă de monopol asupra acestora este inacceptabilă, la fel ca și orice formă de mercantilizare a învățământului.

Denunțăm cultura obedienței promovată în școala autohtonă!

Revendicăm autonomia cunoașterii! Dezvoltarea personală, formarea intelectuală, cercetarea și dezvoltarea spiritului critic sunt bunuri comune care nu pot fi înstrăinate de către sfera intereselor private.

Revendicăm Universitatea! Vrem ca rolul Universității să fie cel de a reflecta asupra societății în ansamblu, și nu doar de a răspunde problemelor formulate de piață. Avem nevoie de un spaţiu deschis de dialog şi coeziune socială.

Revendicăm Universitatea pentru că vrem să-i redăm vocaţia iniţială de spaţiu dinamic al efervescenţei ideilor, capabil să analizeze critic prezentul în căutarea unor soluţii mai bune pentru viitor.

REVENDICĂRI

PROBLEMELE SISTEMULUI

* Educația trebuie să reprezinte o prioritate a statului. Cerem respectarea Pactului Național pentru Educație din 2008, si a art. 8, respectiv a art. 361 alin. (3) lit. g) din Legea Educatiei Nationale nr.1/2011, unde se specifică acordarea a minimum 6% din PIB pentru educație și a minimum 1% pentru cercetare de la 1 ianuarie 2012.
* Vrem reformarea programelor universitare (50% din trunchiul canonic impus de senat, restul de 50%, la alegerea studentului, format din cursuri teoretice sau cu aplicabilitate practică).
* Dorim participarea studenților la ședințele Consiliului Facultății si ale Senatului Universității, precum și accesul la programele cu subiectele ce urmează a fi dezbătute și la stenogramele ședintelor.
* Cerem introducerea admiterii pe bază de examen (proiect, probă practică etc.) pentru toate cele trei forme de învățământ (zi, frecvență redusă, învățământ la distanță).
* Cerem adoptarea imediată a Statutului Studentului prin ordinul Ministrului Educației.
* Universitatea aparține tuturor. Oricine trebuie să poată participa la evenimentele și cursurile Universității, nu doar studenții.
* Vrem ca Universitatea să nu reprezinte un spațiu de discriminare, opresiune, umilire. Trebuie să se poată problematiza, discuta și descuraja aceste atitudini. Dorim acces la un proces real de rezolvare a acestor probleme, care să acorde demnitate și protecție părtilor implicate.
* Studenții și cadrele didactice sunt parteneri egali în procesul educațional.
* Cerem obligativitatea evaluării profesorilor de către studenți. Rezultatele acestor evaluări trebuie să fie publice și să fie luate în considerare.
* Cerem ca accesul studenților în Universitate noaptea să fie permis pe bază de legitimație sau carnet de student.
* Cerem ca Biblioteca Centrală Universitară să fie deschisă pe timpul nopții.
* Cerem alegerea reprezentanților studenților pe o perioadă de 1 an, cu o perioadă de campanie electorală de 2 săptămâni iar votul să se desfășoare în decurs de o săptămână pe toată durata programului zilnic de curs, și concomitent în toate facultățile.
* Solicităm autorităților competente să cerceteze măsurile abuzive luate împotriva persoanelor care au dorit să participe la dezbaterea publică „Universitatea și rolul ei civic” din data de 24 noiembrie 2011.

CONDIȚIA SOCIALĂ A STUDENTULUI

Cerem statului mărirea subvenției fondului de burse. Actuala suma alocată fiecărui individ ca bursa este insuficientă pentru a avea un trai decent. Considerăm inacceptabilă această umilința sistematică aplicată studenților.

CONDIȚIA SOCIALĂ A PROFESORULUI

Statutul actual al profesorului este sub demnitatea umană ce poate fi acceptată. Mai mult, remunerația este inacceptabilă, contribuind la scăderea drastică a calității educației.

 

2. TEXT REDACTAT DE GRUPUL SEPARAT DE STUDENTI DE LA FACULTATAE DE ISTORIE, UNIVERSITATEA BUCURESTI

MIŞCAREA STUDENȚEASCĂ 2011

La început a fost un murmur. Acum este un strigăt. Am făcut mai mult decât să stăm într-un amfiteatru 4 zile: am încercat să revigorăm o idee, să demonstrăm că studenţii încă mai au un cuvânt de spus în crearea unui viitor atât pentru tineri, cât şi pentru întreaga societate românească. Revendicăm Universitatea pentru că vrem să redăm vocaţia ei iniţială de spaţiu dinamic al efervescenţei ideilor, capabil să analizeze critic prezentul în căutarea unor soluţii mai bune pentru viitor.

Sperând la o societate normală, modernă şi europeană, cerem:

6% PIB

Cerem respectarea Pactului Naţional pentru Educaţie, a art. 8, respectiv a art. 361 alin. (3) lit. g) din Legea Educatiei Nationale nr.1/2011, unde se specifică acordarea a minimum 6% din PIB pentru educaţie şi a minimum 1% pentru cercetare de la 1 ianuarie 2012. Educaţia trebuie să reprezinte principala prioritate a statului.

Statutul actual al profesorului este sub demnitatea umană. Mai mult, remuneraţia este inacceptabilă, contribuind la scăderea drastică a calităţii educaţiei.

Avem nevoie de un spaţiu deschis de dialog, solidaritate şi coeziune socială.

Aşa-zisele sisteme universitare democratice care ne reprezintă au devenit ineficiente. Cerem depolitizarea şi transparentizarea acestora.

Cerem alegerea reprezentanţilor studenţilor pe o perioadă de 1 an, cu o perioadă de campanie electorală de 2 săptămâni, iar votul să se desfăşoare în decurs de o săptămână pe toată durata programului zilnic de curs.

Dorim participarea pasivă a tuturor studenţilor la şedinţele Consiliului Facultăţii şi ale Senatului Universităţii, precum şi accesul la programele ce urmează a fi dezbătute şi hotărârile luate.

Distribuţia cazărilor în căminele studenţeşti este ineficientă. Cerem un sistem centralizat, transparent, care să fie controlat şi de masele studenţeşti. Dorim corelarea mai stransă între numărul de studenţi admişi şi numărul de locuri din cămine prin creşterea acestora.

Cerem mărirea subvenţiei fondului de burse. Actuala sumă alocată fiecărui individ ca bursă este insuficientă pentru a avea un trai decent.

Considerăm inacceptabilă această umilinţă sistematică aplicată studenţilor.

Cerem legiferarea Statutului Studentului.

Vrem reformarea programelor universitare.

Universitatea a devenit un loc steril, deposedat de idei, convingeri şi idealuri, al cărui unic rost astăzi este de a produce indivizi cu diplome.

Denunţăm sistemul Bologna ca unul ce a bulversat sistemul universitar. Propunem dezbatere naţională!

Cerem democratizarea curriculumului. Procesul creării sale trebuie transparentizat, e important ca studenţii să poată reclama lipsa unor cursuri considerate de aceştia necesare.

Cerem introducerea admiterii pe bază de examen (proiect, probă practică etc.) pentru toate cele trei forme de învăţământ (zi, frecvenţă redusă, învăţământ la distanţă) atât pentru sectorul de stat, cât şi pentru cel privat.

Cerem ca Biblioteca Centrală Universitară să fie deschisă pe timpul nopţii, sau măcar o sală de lectură a facultăţilor, iar accesul să se faca pe baza legitimaţiilor de student.

Apel la solidaritate!

Toţi cei care simpatizează cu prezentul apel sunt îndemnaţi să organizeze dezbateri pe marginea ideilor propuse.

Reflectarea acţiunilor noastre pe internet s-a reorganizat pe următoarele domenii:

Blog: www.miscareastudenteasca2011.wordpress.com

Facebook: Miscarea Studenteasca 2011

Twitter: MiscareaS2011

This entry was posted in Evenimente. Bookmark the permalink.